NOTA: Des de fa anys vaig decidir apostar per roba i material de qualitat que m'acompanyés durant anys sense defallir, i la meva principal elecció va ser la marca americana Patagonia, poc coneguda a Catalunya però un dels referents al sector. Avui en dia encara utilitzo peces que tenen més de 25 anys, i que Patagonia em continua reparant (gratuïtament!) si és possible.

Les prestacions, la durabilitat, la garantia a vida de tots els seus productes i, fonamental per mi, el respecte i la consciència mediambiental que l'empresa segueix des de fa decennis coincideixen amb la meva idea de lluita per la sostenibilitat del planeta.

Aquesta filosofia m'ajuda a compaginar les meves necessitats amb el mínim impacte possible sobre el meravellós món que ens acull.

 

Molts dels meus viatges combinen ciutat, natura, calor i fred per tant necessito preveure situacions diferents amb la necessitat de portar el mínim equipatge possible per diverses setmanes.

Si fa calor i no estic fent activitat vesteixo sempre amb cotó (preferiblement orgànic) perquè m'agrada el tacte natural. Unes sandàlies per estar còmode i una dessuadora per les nits fresques completen el conjunt. En canvi quan surto per una sessió fotogràfica normalment em poso samarretes tècniques per evacuar la suor i pantalons just per sota el genoll que em permeten entrar en tots els llocs sagrats sense problemes. Una jaqueta anti vent lleugera està sempre a la bossa, sobretot per evitar congelar-me amb l'aire condicionat dels transports o locals tancats.

Si el temps no és tropical em poso pantalons llargs i afegeixo una armilla de folre polar a l'equipatge, i canvio les sandàlies per unes vambes tancades. Si fa més fred deixo la jaqueta lleugera, n'agafo una altra impermeable i afegeixo una jaqueta de plomes de pes mitjà, la Down Sweater, mentre que als peus les botes són de pell amb gore-tex.

No em deixo mai uns guants lleugers de llana merina i el tubular de coll (un Buff) que també em serveix com a protector de sol pel cap quan fa calor.

M'encanta l'aigua per tant porto sempre un banyador i unes ulleres de natació a la maleta. Però al ser fredolic no em deixo mai una samarreta que m'ajuda a resistir més temps dins al mar o a les piscines.

Per córrer només em calen un parell de pantalons curts i una samarreta molt transpirant, vambes lleugeres i una jaqueta minimalista per si fa vent (la Houdini, de 100 g). Quan fa fred els pantalons es converteixen en unes malles amples, les mànigues són llargues i les vambes tenen gore-tex. A l'hivern sovint faig esport amb una jaqueta aïllant i transpirable, la Patagonia Nano-Air Light Hybrid Hoody, una peça molt tècnica de nom impronunciable, però senzillament insuperable per qualsevol activitat amb fred, de moderat a intens, que demana ritmes d'exercici ràpids per apreciar-ne totes les virtuts.

Quan vaig a la muntanya la primera cosa que escullo són les botes (i els mitjons corresponents!) segons l'activitat i l'època de l'any. Les més versàtils i còmodes pel meu peu estret són sens dubte unes TX4 de la marca La Sportiva , un guant amb suficient espai als dits per no patir en les sortides de moltes hores, siguin caminades, ascensions o grimpades. Si el terreny implica escalada escullo les TX Guide, molt més tècniques, però si he de fer excursions de bastants dies l'elecció són les Spire.

Els mitjons i la roba interior són de fibres sintètiques i/o llana merina, però mai de cotó.

Els pantalons que més utilitzo són uns convertibles llargs/curts que em permeten adaptar-me fàcilment als canvis de temperatura. En tinc de diferent pes i resistència segons es tracti de senzilles caminades o ascensions en roca o neu.

Com a capa d'entremig hi afegeixo una jaqueta de farciment sintètic, la Micro Puff Hoody, amb una excel·lent relació calor/pes, i com a última capa escullo una jaqueta impermeable/transpirable.

A l'hivern vesteixo uns pantalons més resistents, calents i elàstics amb una samarreta tèrmica més gruixuda i normalment una armilla de farciment sintètic. Si no es preveuen precipitacions l'última capa és un folre polar resistent al vent. Només afegeixo una jaqueta si el temps és incert o necessito passar més dies fora.

Quan l'activitat és tècnica utilitzo uns guants prims però amb palmell i dits reforçats, si pot ser amb pell natural, de la marca Black Diamond.

Si l'indret on es du a terme l'activitat és molt humit i amb temperatures molt baixes, com a Noruega, em poso unes malles sota els pantalons, un folre polar lleuger sobre la samarreta i la jaqueta aïllant és la calenta Hyper Puff, de farciment sintètic per no perdre propietats en presència d'aigua a l'ambient. Si fa fred els guants prims de llana merina que sempre estan a la motxilla es complementen amb unes manyoples molt lleugeres i calentes, en el meu cas les Nano Puff Mitts, sempre de Patagonia, que fins i tot he portat en expedicions a l'Himàlaia.

 

Quan he de fer un bivac a l'aire lliure i en alçada, com per exemple als Alps, l'elecció és la FitzRoy Parka, una jaqueta de plomes que sembla més un sac de dormir amb mànigues. L'última capa és una jaqueta lleugera amb membrana impermeable/transpirable i amb una forma més ampla del normal per poder-se adaptar sobre les altres capes.

Si l'activitat és tècnica, substitueixo les manyoples per un parell de guants gruixuts que em permeten tenir més sensibilitat, i en situacions extremes el barret deixa pas a un passamuntanyes.

Per ambients hivernals les botes han de ser sempre càlides, i quan només vaig a fer fotografies en terreny nevat utilitzo unes DAS de Patagonia. En canvi quan he d'escalar, sigui en gel, roca o mixt, l'elecció són unes Asolo farcides amb Thinsulate per garantir que els peus no pateixin congelacions. Per expedicions o temps gèlid encara em funcionen molt bé les botes plàstiques amb botí interior... i això que tenen vint anys de vida!

 

Per portar tot el material trio sempre la motxilla més petita possible. Segons sigui una sortida fàcil d'un dia, una escalada llarga o una activitat de més jornades, inclosa una expedició, utilitzaré una Patagonia de 9, 18 o 40 litres. Mai carrego una motxilla més gran i, amb els anys, he après a reduir el pes utilitzant roba molt tècnica i lleugera.

 Tots els drets reservats 2020 © Jordi Ferrando i Arrufat

  • Instagram